Research en productontwikkeling
Een ding heeft ruim 110 jaar oppervlaktewaterbeheer wel duidelijk gemaakt: praktisch geen opdracht of installatie is hetzelfde! Simpelweg omdat deze branche continue in beweging is. Het belang van waterbeheer wordt steeds groter, de wensen van opdrachtgevers veranderen en de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op.
Daarom is VOPO continu bezig met het ontwikkelen, testen en monitoren van vernieuwingen en verbeteringen. Geïnspireerd door wensen van onze opdrachtgevers en onze eigen ambitie om telkens weer de best mogelijke oplossingen te kunnen bieden voor de meeste uiteenlopende uitdagingen in oppervlaktewaterbeheer.
Voorbeelden hiervan zijn de VOPO waaier- en propellerpompen, zonnepompen maar ook de in eigen beheer ontwikkelde visvriendelijke faunapompen, de Movis visvriendelijke pompen, mechanische sluisunits en niet te vergeten de volautomatische VOPO roosterreiniger waarvan er inmiddels meer dan 300 succesvol in bedrijf zijn.
Visvriendelijk
VOPO is al meer dan 15 jaar bezig met de ontwikkeling en levering van visvriendelijke pompen. VOPO heeft op basis van Hidrostal hydraulieken een verticaal opgebouwde visvriendelijke pomp ontwikkeld. De basis van deze pomp is een bewezen visvriendelijk hydrauliek (o.a. getest door Stowa en ATKB) met een visvriendelijke schroefcentrifugaalwaaier en een verticale droog opgestelde elektromotor. Vopo heeft al tientallen van deze visvriendelijke pompen en poldergemalen geleverd aan Waterschappen en Hoogheemraadschappen door heel Nederland. Naast de visvriendelijke pompen is Vopo ook leverancier van vispassages die al bij verschillende gemalen succesvol zijn uitgevoerd.
Zonnepompen
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom heeft VOPO een pompinstallatie op zonne-energie ontwikkeld. De praktijk wijst inmiddels uit dat duurzaamheid niet moeilijk hoeft te zijn. Vooral op plaatsen waar moeilijk een vaste energieaansluiting gerealiseerd kan worden is een installatie op zonne-energie een oplossing. Voor toepassing van onderbemaling maar zeker in de zonrijke zomermaanden voor opmalingen voor verdrogingsbestrijding, suppletiegemalen en doorspoel- of verversingsgemalen. Juist wanneer door invloed van zonlicht veel verdamping optreedt kan de installatie op zonne-energie uitstekend ingezet worden. De zonnepanelen slaan hun energie op in accu’s en als deze vol genoeg geladen zijn kan de pomp gaan pompen. Deze regeling kan worden uitgebreid met automatische niveauregelapparatuur etc. Standaard zijn deze installaties al verkrijgbaar met een capaciteit vanaf 40 m3/uur. Deze capaciteit kan door VOPO gemakkelijk opgeschaald worden.