Het probleem bij Gemaal Groot-Limmerpolder Zuid
Het gemaal Groot-Limmerpolder Zuid is een belangrijk vijzelgemaal dat water vanuit de polder uitmaalt naar de Schermerboezem. Hoewel functioneel voor waterbeheer, vormt dit gemaal een flinke barrière voor vissen. Met name snoeken die in het voorjaar vanuit het Alkmaardermeer de polder in willen trekken om te paaien, stranden bij het gemaal. Vaak springen ze instinctief tegen de drijfvuilrekken op, maar belanden op de vlonder waar ze vast komen te zitten en sterven.
De oplossing
Om dit probleem aan te pakken, is er een vispassage naast het gemaal geplaatst. Deze constructie bestaat uit een ondergrondse duiker die een verbinding vormt tussen de Groot-Limmerpolder en het Alkmaardermeer.
De vispassage is voorzien van twee schuiven die om beurten openen en sluiten. Dankzij deze technologie kunnen vissen veilig migreren zonder het risico van schade door de draaiende pompen van het gemaal.
Het effect
Met deze effectieve constructie wordt niet alleen de visstand verbeterd, maar ook het ecosysteem van zowel de polder als de Schermerboezem versterkt.
Vissen krijgen een nu een vrije doorgang om te paaien en op te groeien, terwijl het waterbeheer ongestoord kan doorgaan. Een prachtig voorbeeld van hoe technologie en natuur.