OpdrachtgeverWaterschap Vechtstromen
HoofdaannemerVan Heteren Weg en Waterbouw B.V
Aannemer werktuigbouwkundigVopo Pompen- en Machinefebriek B.V.
Locatie
Zandpol
Bouwtijd
2024

Gemaal Stieltjeskanaalsluis:

Aanleiding

In 2018 is het peilbeheer van de scheepvaartkanalen in Zuid-Oost Drenthe overgedragen van de provincie Drenthe naar de waterschappen, inclusief de peilbeherende kunstwerken.

Een van deze kunstwerken betreft het wateraanvoergemaal, bestaande uit 4 pompen, van de Stieltjeskanaalsluis gelegen nabij Zandpol. Deze pompen waren inmiddels 36 jaar oud. Ze waren  afgeschreven en dienden vervangen te worden.

De situatie:

Aan weerszijden van de sluis bevindt zich aan de hoogwaterzijde een opstelput voor twee pompen en een spuikoker, inclusief een geautomatiseerde schuif. In het voorjaar werden de pompen in de putten geplaatst en in het najaar weer verwijderd. Gedurende de zomer dienen de kokers voor wateraanvoer en in de winter voor waterafvoer. Het plan was om binnen de bestaande constructie een nieuw gemaal te bouwen.

Aanpak

In opdracht van Van Heteren Weg en Waterbouw B.V. zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Installatie van twee pompen: Deze zijn in een vaste opstelling geplaatst en hebben een totale capaciteit van 1,7 m³/sec. (102 m3/min.) De pompen zijn geschikt om zowel de wateraanvoer- als waterafvoerfunctie te vervullen.
  • Evaluatie van de huidige spuikokers en schuiven: We hebben onderzocht of de bestaande spuikokers en schuiven voldoende capaciteit bieden voor de nieuwe pompopstelling en of ze in goede staat van onderhoud verkeren.
  • ARBO-veiligheid: Het gemaal is zo ingericht dat veilig werken volgens de ARBO-richtlijnen is gewaarborgd en dat het voldoet aan de eisen van het waterschap.
  • Elektriciteitsaansluiting: Het gemaal heeft een eigen aansluiting op het elektriciteitsnet gekregen. Nabij het bovenstroomse deel van de sluis is een betreedbare schakelruimte gerealiseerd voor de voeding en besturing van de pompen en schuiven.
  • Telemetriesysteem: Het gemaal is aangesloten op ons telemetriesysteem Geoscada.
  • Continuïteit van waterbeheer: Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is ervoor gezorgd dat, afhankelijk van het seizoen, de wateraanvoer- of waterafvoerfunctie gewaarborgd bleef.

De werkzaamheden van VOPO omvatte met name de werktuigbouwkundige aspecten, zoals:

  • Voorbereiding en begeleiding van de pompinstallatie.
  • Aanbrengen van de Flygt schachtpompen.
  • Leveren en plaatsen van pompenschachten met een diameter van Ø 914 mm.
  • Leveren en installeren van aanstroomvoorzieningen.
  • Leveren en aanbrengen van leidingwerk van de pomp tot aan de GVK-buizen.

Impressie

Het project in beeld

Contact

Neem contact met ons op

Neem contact op met VOPO
Bel ons op 0299 – 671 312

Vraag een offerte aan
Korte bouwtijd garantie

Onze storingsservice
Storingen snel verholpen

Realiseren. Reviseren. Renoveren.
© VOPO Pompen BV, 2016 - 2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring